تبادل لینک هوشمند برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان ایل بزرگ قشقاییو آدرس mirzaie.loxblog.comلینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد
کبکبسیاری از خانواده های ایرانی کبک را می شناسند و اکثر روستاییان میزبان این پرنده ی زیبا در مزارع خود هستند. گوشت کبک با سابقه ی مصرف طولانی به عنوان گوشتی لذیذ با خواص درمانی زیاد شناخته شده است. امروزه تصور بسیاری از مردم برای به دست آوردن گوشت کبک از طریق شکار است.
در دنیا گونه های متعددی از کبک وجود دارد که معروف ترین آن ها عبارت هستند از: کبک چوکر(Alectoris Chukar)، کبک صخره ای(Alectoris graeca) و کبک پا قرمز اروپایی(Alectoris rufa). البته همه ی کبک ها پا قرمز هستند. گونه های موجود در کشور ما بیشتر از نوع چوکر(Chukar) می باشند.
از دیرباز در بسیار ی از کشورها پرورش و نگهداری پرندگانی از قبیل قرقاول، بوقلمون و کبک، علاوه بر پرورش مرغ جهت تامین گوشت مصرفی انسان به ویژه جهت سلیقه های خاص متداول بوده است. در پاره ای از کشورها نیز پرورش متراکم تعدادی از پرندگان وحشی نظیر کبک متداول شده است.
صنعت تولید و تکثیر و پرورش کبک در ایران حدود سه سال است که توسط تعداد انگشت شماری از دوستداران شکار و طبیعت آغاز شده و دوستان پرورش دهنده موفق به تولید و تکثیر کبک ایرانی نیز گشته اند و تجارب خوبی در این زمینه کسب کرده اند. در حال حاضر مزارعی در استان های فارس، کرمان، سمنان، گلستان و اصفهان به این فعالیت مشغول می باشند.
اگر چه در حال حاضر دسترسی به گوشت این پرنده در کشورمان برای همه مهیا نیست، اما بد نیست بدانید که در برخی استان های کشورمان تولید و عرضه گوشت این پرنده توانسته نیازهای مردم به تنوع گوشت سفید در بازار را برآورده سازد.
گوشت کبک معمولا جزو غذاهای لوکس محسوب می شود و قیمت بالا و مخصوص به خود دارد. این گوشت به لحاظ طعم و مزه به بسیاری از گوشت های سفید همچون مرغ، بوقلمون و شترمرغ ارجحیت دارد.
ویژگی های گوشت این پرنده به شرح زیر است:
کبک از خانواده ی ماکیان با خصوصیات پرندگان وحشی شکاری است.
میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده در مقایسه با دیگر پرندگان 5 تا 10 درصد بیشتر است و انواع اسید آمینه ی ضروری در آن به وفور یافت می شود. به همین دلیل است که در اغلب نقاط دنیا پزشکان برای بیماری هایی چون ضعف اعصاب، ناراحتی های روانی و بی خوابی مصرف این گوشت را توصیه می کنند.
گوشت کبک می تواند نیاز بدن به فسفر، منیزیم، آهن و گوگرد را تامین کند و به تقویت حافظه و قوای جنسی بیفزاید و ضعف عمومی بدن را هم برطرف سازد.
در هر صد گرم گوشت کبک 5/24 گرم آلبومین، 4/1 گرم چربی و حدود 1 تا 5/1 گرم مواد معدنی وجود دارد. وجود مقدار زیادی از مواد معدنی در گوشت کبک نشان دهنده ی ارزش حیاتی آن است.
املاح معدنی موجود در گوشت کبک به خوبی جذب بدن می شود و به همین جهت در این زمینه مواد مورد نیاز بدن را در دسترس سلول قرار می دهد.
گوشت کبک برای همه ی افراد اعم از کودک و سالمند، غذایی سالم و سلامت بخش است.
گوشت کبک کمتر تولید اسید اوریک می کند، فعالیت کلیه را افزون می سازد و به دفع سموم بدن یاری فراوان می رساند. با توجه به این ویژگی ها برای همه ی افراد و در مورد همه ی بیماری ها، غذایی خوب و موثر است.
استتار جوجه های کبک
گوشت کبک در طب سنتی:
روایت شده به اشخاصی که تب دارند گوشت کبک بدهید زیرا به پاها قوت می دهد و تب را قطع می کند. گوشت کبک غذای لذیذی است.
توصیه ها
1 ـ در برخی استان های کشور گوشت کبک به صورت بسته بندی عرضه می شود. پس به تاریخ مصرف و مجوز بهداشت آن توجه کنید و در اولین فرصت آن را به مصرف برسانید.
2 ـ گوشت خام کبک در یخچال به مدت 2 روز، به صورت پخته حداکثر 3 روز و در فریزر تا 3 ماه قابلیت نگهداری دارد.
3 ـ گوشت کبک شکار شده را پس از ذبح با فاصله ی کوتاهی استفاده کنید و بدانید گوشت کبک جوان، نرم و لطیف بوده و در مدت زمان کوتاهی پخته می شود.
فرآوری مریم مرادیان نیری – کارشناس تغذیه
دفک(پرده شکار)
دفک،دامگه بی رحمانه ای برای نسل کشی پرندگان بویژه کبک و تیهو که از ابزارهای قدیمی شکارچیان ایلات و عشایر وروستائیان و...بوده است.يكي از روش هاي شكار كبك استفاده از دفك يا ديو جامه است به زبان محلی گفته می شود. شكار چي پشت آن استتار مي كند. دفك يك پارچه به شكل مستطيل كه طول آن بستكي به قد شكارچي دارد و سه تا سوراخ در بالاي آن وجود دارد كه دو تا براي ديدن جلوي شكارچي و يكي براي براي عبور لوله تفنگ و سطح اين پارچه سفيد را با پارچه هاي رنگي كوچك تزئين مي كنند .
برای محکم کاری و راحتی حمل از دو تکه چوب ضربدری استفاده می شود و جای دست گرفتن هم معمولا از چرم است.
كبك ها بعد از ديدن اين پرده رنگي چنان به تماشاي آن مي پردازند كه متوجه نمي شوند كي شكارچي لوله تفنگ را از سوراخ پاييني بيرون آورده و شليك مي كند .
مهارت پرده گردانی در این نوع شکار حرف اول را می زند و غالبا افراد باتجربه و پرحوصله در این روش موفق هستند. این روش از جمله روشهای قدیمی و باستانی شکار کبک است که از گذشتگان بیادگار مانده است.
بهترين زمان براي استفاده از پرده يكي صبح بعد از طلوع آفتاب و يكي هم نزديك غروب مي باشد . هر چه به سمت پايان فصل شكار نزديك مي شويم شكار با اين پرده مشكل تر مي شود چون كبك ها ديگر به راز اين پرده جادويي پي مي برند .
يكي از چالش هاي استفاده از اين پرده حمله گراز و مار مي باشد ، گراز و مار به محض ديدن پرده رنگي به آن حمله ور مي شوند كه بسيار خطر ناك است .
در روزهایی که باد است هم استفاده از این روش دشوار است.
اين روش نسبت به روش هوا زني دقت و صبر و حوصله بيشتری می طلبد چون شكارچي با حوصله هدف گيري و شليك مي كند ولي از شكار ورزشي خبري نيست چون ممكن است در هر شليك بسته به تعداد كبك ها تعداد زيادي از آن ها از بين مي روند .
البته از روشهای ناجوانمردانه ای چون استفاده از کومه بر سر چشمه ها بهتر است. و شکارچی با پرده گرداندن فعالیت بدنی خوبی دارد.
تیهو
تیهو نوعی از انواع کبک ، زیستگاهش در دامنه کوه ها و تپه های پر نشیب وفراز کوهستانی باز و سنگلاخ واطراف چشمه ها ودر پشته های کوه زیر ودره ها وشیب وفراز کوه ها دیده می شود، و درمیان بوته ها وصخره لانه می سازد. مشخصات ۳۵ سانتی متر پرندهای با سطح پشتی خاکستری، گلویی نخودی رنگ بانوار حاشیه ای پهن وسیاه وبا راه راه عرضی وخیلی واضح پهلوها مشخص می شوند. منقار وپاهایش سرخ رنگ است. رنگ خرمائی شاه پرهای کناری دُمَش در پرواز نمایان می گردد. معمولاً جفت جفت یا بصورت دسته های کوچک دیده می شوند. اما در زمستان وفصل بهار بصورت گله های بزرگ هستند. هنگام خطر کمتر پرواز می کند وبیشتر به سوی سربالایی کوهستان می رود تا خود را از خطر دور سازد. در بهار وتابستان پرنده ای پر صدا است.این پرنده در فصل تخمگذاری همیشه کنار تخم خود باقی مانده و از آن ها مراقبت کرده این پرنده حدود۱۲الی۱۰عددتخم می گزارد از نکات قابل توجه برای این پرنده که او را از سایر پرنده هامشخص تر جلوه می دهد قهر کردن این پرنده است که اگر شخصی به تخم های این پرنده دست زند او از تخم ها سر باز می زند وقتی بچه های تیهو سر از تخم در می آورندسریعاً لانه را ترک می کنند.
پرنده ي نرسطح پشتي قهوه اي مايل به خاكي با خطوط ريز موج دار خاكستري دارد . سطح شكمييش به طور كلي قهوه اي مايل به صورتي كمرنگ است و پهلوها در حدود شش نوار خيلي پهن به رنگ دارچيني پررنگ و سفيد دارد . تاركش قهوه اي مايل به خاكي وگلو و جلو گردنش خاكستري است . نوار چشمي پهن و سفيدي داردكه در حد بالا و پايين آن خط سياهي ديده ميشود . پرهاي كناري دمش خرمائي رنگ است . تفتوت پرنده ي نر با ماده اين است كه طرح مشخص سياه و سفيد صورت و پهلوها را ندارد. رفتارش شبيه كبك است و هنگام احساس خطر به جاي پريدن ، مي دود
تیهو پرنده ای اجتماعی فعال و پر سر و صدا است و در فصول دیگر به غیر از فصل تولید مثل به صورت گله های بزرگ دیده می شوند. در فصل جفت گیری بیشتر به صورت جفت پرواز می کنند ، تیهو در هنگام بروز خطر به سمت تپه ها و سربالایی ها می دود تا خود را از خطر حفظ کند.
به وبلاگ من خوش آمدید
فرهاد میرزایی از طایفه شش بلوکی تیره هیبت لو که دوران تحصیلات ابتدایی را در عشایر ودوره تحصیلات متوسطه رادر هنرستان عشایری در آب باریک گذرانده ودرسال 63در تربیت معلم ودرسال 71 کارشناسی گرفتم چون علاقه شدیدی به ایل دارم سعی نمودم مطالبی گرد اوری نمایم/
نظر دهید
بینهایت خوشحال اولام